ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στέγνωσε από ρευστότητα η αγορά

Στέγνωσε από ρευστότητα η αγορά

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουν:

Τα τελευταία τρία χρόνια, από την ένταξη στο Μνημόνιο και μετά, οι «στρόφιγγες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν κλείσει ερμητικά, στεγνώνοντας κυριολεκτικά την αγορά και την κοινωνία από ρευστότητα.

Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνονται περαιτέρω τα -ήδη μεγάλα- προβλήματα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ενώ πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» υπό το βάρος των αυξημένων υποχρεώσεων και της εξοντωτικής φορολογίας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3,9% (ή 11 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, στα 219,7 δισ. ευρώ. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο δανείων προς επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 4,8% στα 104,3 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Οκτώβριο, ήταν αρνητική κατά 737 εκατ. ευρώ, στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 4,5% και στις ασφαλιστικές εταιρείες και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε κατά 9,3%.

trap1

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 3,5%.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι το χρέος (υπόλοιπο) των νοικοκυριών σε δάνεια μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, στα 101,7 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί κατά 3,1% στα 71,7 δισ. ευρώ και των στεγαστικών δανείων κατά 4,7% στα 28,6 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, αυτό συμβαίνει και επειδή πλέον δεν κατατίθενται αιτήματα για τη χορήγηση νέων δανείων, αφού τα νοικοκυριά με δυσκολία πληρώνουν -όσο μπορούν- τα δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν.

Ελπίδες για αύξηση των χορηγήσεων

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες το τοπίο σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, αν και είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, για να αυξηθεί ο δανεισμός προς την αγορά πρέπει προηγουμένως να αυξηθούν οι καταθέσεις και σε αυτό το μέτωπο, προς το παρόν, δεν σημειώνονται σημαντικές μεταβολές.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι τράπεζες θα μπορούν να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τα κεφάλαια από τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ και διαρθρωτικά ταμεία), καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

trap2

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να έχει εγκρίνει την σταδιακή παροχή ρευστότητας από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να απορροφηθούν κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Επιπλέον, θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ο γερμανικός Τύπος, στον νέο -τρίτο- γύρο των μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ προς τις ευρωτράπεζες, θα υπάρχει ο όρος να διοχετεύσουν αυτή τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, «αντιγράφοντας» το μοντέλο (funding for lending scheme) της (κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης:

PwC: Κεφαλαιακό κενό 280 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες τον Οκτώβριο

ΣΒΒΕ: Νέα χρηματιστηριακά προϊόντα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

ΕΒΕΠ: Προτάσεις για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων