ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεβάζει ταχύτητα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Κατεβάζει ταχύτητα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο, το ΑΕΠ σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,1% και στην ΕΕ των «28» 0,2%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με εκείνα του τρίτου τριμήνου 2012, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,4%, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1%.

Το ίδιο διάστημα, η μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ καταγράφηκε σε Κύπρο (-5,7%), Ελλάδα (-3%) και Ιταλία (-1,9%), ενώ τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ σημείωσαν η Ρουμανία (4%) και η Λετονία (3,9%).

Τα κράτη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ήταν η Ρουμανία (1,6%), η Λετονία (1,2%) και η Ουγγαρία και η Βρετανία (0,8%). Η μεγαλύτερη ύφεση καταγράφηκε στην Κύπρο (-0,8%), την Τσεχία (-0,5%), τη Γαλλία και την Ιταλία (-0,1%). Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ανήλθε στο 1,6%.

germanogallflag

Ρήγμα εντός της ευρωζώνης

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI), ο οποίος αντανακλά την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε το Νοέμβριο στις 51,7 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει αύξηση της δραστηριότητας. Η μεταποιητική παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό που επιταχύνθηκε ελαφρά και έφθασε σε υψηλό τριμήνου. Αντίθετα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης συνέχισαν να υπάρχουν, καθώς η Γερμανία και η Ιρλανδία είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, με τη Γερμανία να καταγράφει υψηλό 29 μηνών (55,4 μονάδες), ενώ η Γαλλία (48 μονάδες) και η Ιταλία (48,8 μονάδες) επανήλθαν σε φάση συρρίκνωσης μετά από σύντομες περιόδους αύξησης της παραγωγής.

Η Ισπανία (50,8 μονάδες) κατέγραψε μία περιορισμένη αύξηση της παραγωγής για τρίτη φορά στους τελευταίους 4 μήνες.