ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νομοθετικές παρεμβάσεις για τις τιμές στην αγορά

Χατζηδάκης: Νομοθετικές παρεμβάσεις για τις τιμές στην αγορά

Σε όσους τομείς απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, άρση εμποδίων, μείωση του κόστους και εκσυγχρονισμό των δομών διακίνησης των προϊόντων, αυτές θα προχωρήσουν άμεσα, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επτροπής Ανταγωνισμού για τις αιτίες που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των οπωροκηπευτικών (την περίοδο 2005 - 2011).

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι «να υπάρξει όφελος τόσο για τους παραγωγούς, με την ισχυροποίηση της θέσης τους στην αγορά όσο και των καταναλωτών με τη συγκράτηση των τιμών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διάρθρωση και λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας των οπωροκηπευτικών δεν είναι αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν διευκολύνει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Κύριο χαρακτηριστικό της ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου, η απουσία οργάνωσης παραγωγών και ουσιαστικής ενεργοποίησης συλλογικών δομών παραγωγών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η δραστηριοποίηση δυσανάλογα μεγάλου αριθμού χονδρεμπορικών επιχειρήσεων.

Σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων, παρατηρείται διαχρονική αύξηση της τιμής πώλησης του καταναλωτή, με τις τιμές να αποκλιμακώνονται, ωστόσο, σταδιακά από το 2010.

Κατά μέσο όρο, η παραγωγή αντιπροσωπεύει το 40% της τιμής του προϊόντος. Η χονδρική πώληση το 21%, ενώ η λιανική πώληση το 28% αντίστοιχα. Τέλος, ακολουθεί ο ΦΠΑ, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 9% της τελικής τιμής.

Διαβάστε επίσης:

Η έλλειψη ανταγωνισμού κρατά ψηλά τις τιμές των οπωροκηπευτικών