ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι εισπράξεις στις Εφορίες αλλά μαζί και οι οφειλές

Αυξάνονται οι εισπράξεις στις Εφορίες αλλά μαζί και οι οφειλές

Το υπουργείο Οικονομικών «πανηγυρίζει» για την υπέρβαση, κατά 3%, του στόχου των εισπράξεων στις Εφορίες τον Οκτώβριο, όμως την ίδια ώρα, άλλοι 100.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες τις οφειλές τους, που ανέρχονται πλέον στο ιλιγγιώδες ποσό των 62,8 δισ. ευρώ!

Αυτό συμβαίνει πολύ απλά, εξαιτίας της υπερφορολόγησης η οποία συνεχίζεται, και μάλιστα το βάρος καλούνται να σηκώσουν, κάθε φορά, οι «γνωστοί», ήτοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ ενδεικτική ως προς αυτό είναι η πρόσφατη έκθεση του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Νίκου Καραβίτη, ο οποίος υπογράμμιζε ότι μόλις το 8% των εργαζομένων πληρώνει, ουσιαστικά, το 70% των φόρων!

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μόλις το 7,9% των μισθωτών και των συνταξιούχων, με ετήσιο εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ, δηλώνουν ουσιαστικά το 28,2% των συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων και πληρώνουν το 68,6% των συνολικών φόρων!

Κατ' αυτόν τον τρόπο και εφόσον λίγοι πληρώνουν πολλά, σαφώς και μαζεύονται χρήματα με αποτέλεσμα όμως τον «στραγκαλισμό» της «αγελάδας» και παράλληλα την δημιουργία και νέων «νεώπτωχων» και νέων πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και εξανεμίζεται η φοροδοτική τους ικανότητα.

603AF6704E4DA53FF3C38BECEF1190F3

Είναι επίσης χαρακτηριστικό του παραλογισμού που επικρατεί, πως όταν το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου εκστόμιζε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» -για να αποδειχτεί, τελικά, ότι δεν υπήρχαν-, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο υπολογίζονταν περίπου σε 30 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα, 4 χρόνια αργότερα, έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο εμφάνισαν αύξηση κατά ένα δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανήλθε στα τέλη Οκτωβρίου στα 62,88 δισ. ευρώ, από 61,95 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, το 1,56 δισ. ευρώ αφορά σε ρυθμισμένες οφειλές.

theoxaris

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι οι εισπρακτικές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κινήθηκαν εντός των στόχων του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, αναστρέφοντας πλήρως την τάση απόκλισης που είχε διαμορφωθεί κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

«Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί αξιόπιστο εχέγγυο για την επίτευξη των στόχων στα έσοδα με την ολοκλήρωση του 2013» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με την πορεία ανάκτησης ληξιπροθέσμων οφειλών, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως διατηρείται η θετική διαφορά επί των συνολικών εισπράξεων στα 472 εκατ. ευρώ (ήτοι από 1.974 εκατ. ευρώ συνολικές εισπράξεις το δεκάμηνο 2012 σε 2.446 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2013).

Επισημαίνει επίσης ότι οι συνολικές εισπράξεις ληξιπροθέσμων δεκάμηνου έχουν ήδη αγγίξει τα επίπεδα εισπράξεων της αντίστοιχης κατηγορίας οφειλών, όλου του 2012.

Μάλιστα, οι μηνιαίες εισπράξεις του Οκτωβρίου 2013 ήταν τόσο σε ό,τι αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα (215,8 εκατ. ευρώ) όσο και στο σύνολό τους (314,4 εκατ. ευρώ) οι υψηλότερες του τρέχοντος έτους.

«Υπερκαλύπτοντας τις όποιες απώλειες είχαν καταγραφεί για ειδικούς λόγους στο οκτάμηνο, οι εισπράξεις στο δεκάμηνο κινούνται εντός των στόχων. Με έμφαση στην εφαρμογή των νόμων και την καθολική φορολογική συμμόρφωση, συνεχίζουμε να κινούμαστε πλησίστιοι στην κατεύθυνση επίτευξης των προβλεπομένων από τον Κρατικό προϋπολογισμό μεγεθών» σχολίασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Διαβάστε επίσης:

Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία

Μόλις το 7% έχει προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας

Εκδήλωση για τη «Διαφάνεια στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση» παρουσία Αθανασίου

Σούρλας:Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορολογικούς παραδείσους!

Στο «μικροσκόπιο» του υπ.Οικ. οι off shore των ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης

Πόρισμα Ρακιτζή: Ο θαυμαστός κόσμος των οff shore στο Κρανίδι

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»