ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε ιταλική τράπεζα

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε ιταλική τράπεζα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την ιταλική τράπεζα Banca Carige επικαλούμενος την πτώση της κερδοφορίας του πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και την αυξανόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τα σχέδιά της για την αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης.


Ο οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μείωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της μεσαίου μεγέθους ιταλικής αυτής τράπεζας σε B3 από B2, με αρνητική προοπτική.

«Ο βασικός παράγοντας της σημερινής μεταβολής της αξιολόγησης ήταν η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας των πόρων και της κερδοφορίας της Banca Carige, που πλέον υπολείπονται του μέσου όρου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Η Μπάνκα Καρίτζε είναι ένα από τα μεσαίου μεγέθους ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα έχει διογκώσει τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υπολοίπων επισφαλειών τους.

Η τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Γένοβα κι έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 981 εκατ. ευρώ, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι ζημίες της στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 1,3 δισεκ. ευρώ, συνυπολογιζομένων των παραγραφών οφειλών έναντι τρίτων στις οποίες προχώρησε καλή τη πίστη κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο. Επίσης ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) αυξήθηκαν σε ένα συνολικό ύψος 865 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από περίπου 600 εκατ. ευρώ, μετά από μια αξιολόγηση στην οποία προέβη η Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Moody's, η τράπεζα αντιμετωπίζει επίσης όλο και πιο σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά της να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της, καθώς δεν επιτυγχάνει την πώληση πόρων της με τον ρυθμό που επιδίωκε.

Η Μπάνκα Καρίτζε (μία από τις 15 ιταλικές τράπεζες οι οποίες υπόκεινται στον έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είχε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο να εξασφαλίσει 800 εκατ. ευρώ διαμέσου της πώλησης στοιχείων του ενεργητικού της φέτος, αλλά έως σήμερα έχει μπορέσει να εξασφαλίσει μόλις 100 εκατ. ευρώ.