ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέσυραν τη διάταξη για τη φοροαπαλλαγή των ακινήτων των off shore

Απέσυραν τη διάταξη για τη φοροαπαλλαγή των ακινήτων των off shore

Αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η διάταξη, φωτογραφικού χαρακτήρα όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, σχετικά με την πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των off shore εταιρειών.


Την επίμαχη διάταξη περιελάμβανε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και αφορούσε την αναδρομική φοροαπαλλαγή των off shore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. Επρόκειτο για «δώρο» προς εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εφοριακών!

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ετοιμαζόταν με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να καταργήσει ακόμα και τον ελάχιστο φόρο της τάξης του 15%, που καλούνταν να πληρώσουν, βάσει του νόμου 3842/2010, την τελευταία τριετία ναυτιλιακές, οff shore και άλλες εταιρείες που διαθέτουν χιλιάδες ακίνητα στη χώρα, και ταυτόχρονα να τις απαλλάξει οριστικά και αμετάκλητα από οποιαδήποτε επιβάρυνση στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr η κυβέρνηση θα έκανε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δώρο σε εφοπλιστή.

Μετά και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, απέσυρε τη διάταξη ώστε να έχουν χρόνο οι βουλευτές να την μελετήσουν και να την φέρει σε προσεχές νομοσχέδιο, όπως τους ενημέρωσε. Υπενθυμίζεται, ότι στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας είχε διευκρινίσει ότι η εν λόγω διάταξη «μπήκε για να ελαφρύνουμε τις επενδύσεις». Απ' ό,τι φαίνεται όμως η ελάφρυνση αφορούσε επενδύσεις συγκεκριμένου κλάδου, του εφοπλιστικού, που ούτως ή άλλως ευνοείται δυσανάλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους της ελληνικής οικονομίας, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές που συνεχίζει να απολαμβάνει.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος εφοπλιστής θα κάνει Χριστούγεννα με το δώρο στις off shore;

Διάταξη-χριστουγεννιάτικο δώρο και στους εφοπλιστές

Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

Στουρνάρας: Καταργήθηκαν τα προνόμια των πολυτέκνων εφοπλιστών!

Γ. Οικονόμου: Καταγγέλλονται εφοπλιστικά παιχνίδια σε βάρος επενδυτών

CIA: Πού είναι νηολογημένα τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώρα» στους εφοπλιστές, φοροεπιδρομή στα χαμηλά εισοδήματα