9 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν τα έσοδά τους να βουλιάζουν

Κάμψη του κύκλου εργασιών τους παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο εννέα στις δέκα επιχειρήσεις...

Κάμψη του κύκλου εργασιών τους παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο εννέα στις δέκα επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε μέσω ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα του, www.acci.gr, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν 1.111 επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 31 Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου 2011:

-Το 89% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν μείωση του τζίρου τους από λίγο έως πολύ, το 8% ότι έμεινε αμετάβλητος και το 3% ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε.

-Το 62% θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τον τζίρο τους. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση του τζίρου, τόσο περισσότερο απενοχοποιείται από τους επιχειρηματίες η αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης το 28% των συμμετεχόντων απάντησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε καθόλου τον τζίρο τους.

-Το 93% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση του τζίρου τους η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών. Στην ερώτηση αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών είναι ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου τους.

-Το 93% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά έχει επηρεάσει αρκετά έως πολύ τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας την έρευνα, επεσήμανε ότι: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική. Οι οριζόντιες περικοπές στις οποίες προέβη η κυβέρνηση πέρυσι στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις, απομείωσαν δραματικά την αγοραστική δύναμη μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού, δημιουργώντας έτσι και κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά. Ταυτόχρονα, με τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής αποδεικνύεται ότι και οι συνεχείς άτυχες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία επέτειναν το αρνητικό κλίμα στην αγορά, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα».

Πηγή: www.newscode.gr