ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα των εφοριών στο 11μηνο

ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα των εφοριών στο 11μηνο

Σημαντική υπέρβαση των στόχων σε όλους τους βασικούς δείκτες είσπραξης το Νοέμβριο αλλά και συνολικά το Eνδεκάμηνο. Μείωση του αριθμού των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 315 χιλιάδες

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν για ακόμα έναν μήνα τα γενικά έσοδα των Δ.Ο.Υ που διαμορφώθηκαν στα 2,37 Δις € το μήνα Νοέμβριο, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση 14% του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού. Σε επίπεδο ενδεκάμηνου, τα συνολικά έσοδα ανέκαμψαν πλήρως και κινήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας υπέρβαση 0,4%. Υπέρβαση στόχου (και μάλιστα της τάξης των €500 εκ.) εμφάνισαν και οι επιστροφές φόρων που για το 11μηνο 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,06 δισ. ευρώ έναντι 2,56 δις. ευρώ που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ήτοι σε ποσοστό 19,66%. Σημαντικές επιδόσεις κατέγραψαν οι Δ.Ο.Υ σε σχέση και με την είσπραξη Φ.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα, θεαματική είναι η μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το μήνα Νοέμβριο (σημειώθηκε υπέρβαση στόχου σε ποσοστό 16,8%), ενώ σε ορίζοντα ενδεκάμηνου τα έσοδα από Φ.Π.Α υπερακόντισαν τα προϋπολογιζόμενα κατά 3,3%.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι συνολικές εισπράξεις κατά το ενδεκάμηνο υπολογίζονται σε 2,86 δις, σημαντικά αυξημένες κατά 30,1% (περίπου 680 εκ € σε απόλυτα μεγέθη) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (2,19 δις). Επισημαίνεται ότι οι συνολικές εισπράξεις έναντι του συνόλου των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων κατά το μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε 408,8 εκ €, διαμορφώνοντας την υψηλότερη μέχρι σήμερα , μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το 2013.

Οι εισπράξεις έναντι νέων ληξιπροθέσμων έφθασαν τα 221 εκ € σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη μηνιαία επίδοση για το τρέχον έτος, αυξημένη κατά 2,8% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Ενθαρρυντική είναι και η εντυπωσιακή μείωση του πλήθους τόσο των φυσικών ( -10,8%) όσο και των νομικών προσώπων ( -4,8%) με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές έναντι του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της αρχής του έτους, κατά 150 χιλιάδες περίπου.

Τέλος για έναν ακόμη μήνα, παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους ΠΟΕ (παρελθόντων οικονομικών ετών). Συγκεκριμένα για το μήνα Νοέμβριο 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 196 εκ € έναντι 78 εκ € που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.