ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Υφίστανται κίνδυνοι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Eurogroup: Υφίστανται κίνδυνοι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα για το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πλήττονται από αναταραχή, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισαν τη σεναριολογία κατά την οποία το γεγονός θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, η οποία μόλις εισέρχεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης.

«Έχουμε δει αναταράξεις σε διάφορα μέρη τις τελευταίες ημέρες, από την Αργεντινή έως την Κίνα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. «[Αυτό] θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μία υπενθύμιση ότι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι παρόντες και ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιαδήποτε απραξία». Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε: «Φυσικά ανησυχούμε για αυτό το ενδεχόμενο. Ανησυχώ για τις αναδυόμενες οικονομίες και με το τι θα πράξουμε για την τόνωση της οικονομίας εκεί». Οι ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση των αναδυόμενων οικονομιών οδήγησε σε αστάθεια τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τις μετοχές στην Ιαπωνία να καταγράφουν μεγάλη πτώση σήμερα και το ξεπούλημα μετοχών στην Ευρώπη να συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν «ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο μετάδοσης» της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία εξήλθε από την ύφεση πέρυσι αλλά δίνει μάχη για να αφήσει για πάντα στο παρελθόν την οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση» τόνισε.

e99161848772d59f32dad3fc400d3985 XL

«Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν μετατοπίσει τις ανησυχίες τους σε άλλα μέρη του κόσμου, γεγονός που αν το δει κανείς από την ευρωπαϊκή προοπτική, είναι ένα καλό σημάδι». Η Αργεντινή βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας καθώς την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε νέα νομισματική στρατηγική, αφήνοντας την ισοτιμία του πέσο να κατρακυλήσει—μία κίνηση άνευ προηγουμένου από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2001—με στόχο να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του πέσο υποχώρησε κατά 18% έναντι του δολαρίου και μέσα σε αυτόν τον μήνα κατά 22%, έναντι 24% για το σύνολο του 2013. Ο Ρεν κάλεσε τις αναδυόμενες οικονομίες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις «που θα ενδυναμώσουν τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών τους» προκειμένου να μπορούν να «είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την προοπτική σταδιακής κατάργησης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες».

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ:Χωρίς «ναι» της Τρόικας η Ελλάδα δεν παίρνει καμία δόση!