Υπερ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ ο Γιούνκερ Στάρκ

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γίργκεν...

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γίργκεν Σταρκ, τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχόλιο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολιτική για μεμονωμένες χώρες», ο κ. Σταρκ υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας πρέπει να χαράσσεται με βάση τη συνολική εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι από αυτή τελικά ωφελούνται όλες οι χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχόλιο του κ. Σταρκ θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού. Στο σχόλιο του, ο κ. Σταρκ αναφέρει: «Αρκετοί σχολιαστές θεωρούν ότι οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο κοντινό μέλλον θα επηρεασθούν ή πρέπει να επηρεασθούν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών στο σύνολό της Ευρωζώνης. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην άποψη αυτή, για δύο λόγους. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έχει πάντα μία προοπτική για την Ευρωζώνη. Αυτή η προοπτική όχι μόνο πρέπει να ταιριάζει σε όλες τις χώρες, ευνοεί επίσης όλες τις χώρες».

Βέμπερ : "Θα αργήσουν οι αγορές να εμπιστευτούν υπερχρεωμένες χώρες"

Ο Άλεξ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ότι «θα αργήσουν οι αγορές να ξαναδείξουν εμπιστοσύνη στα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης».

«Θα περάσει κάποιος χρόνος για να σταματήσουν οι αγορές να υπερεκτιμούν τους κινδύνους που απορρέουν από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας», είπε ο Weber, που είναι και απερχόμενος διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank.

 

Πηγή: newscode.gr