ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Σε χαμηλά διετίας οι αποδόσεις ομολόγων

Reuters: Σε χαμηλά διετίας οι αποδόσεις ομολόγων

Στο 7,56%, λιγότερο από 10 μονάδες βάσης, πάνω από το χαμηλό της προηγουμένης εβδομάδας, είναι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων.

Πρόκειται για χαμηλότερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, το 2012, μετά την ανακοίνωση της επιστροφής της τρόικα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών σε ελληνικά ομόλογα και μία πρώτη επανεμφάνιση των ασφάλιστρων του ελληνικού χρέους αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης μίας αγοράς που ήταν κάποτε στο έλεος των αποκαλούμενων αρπακτικών κεφαλαίων (vulture funds) που είναι γνωστά για την επιδίωξη υψηλών αποδόσεων από τίτλους που έχουν καταρρεύσει.

Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς προσέλκυσαν έναν ευρύτερο όμιλο επενδυτών και όχι μόνο τις εγχώριες τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που επιδιώκουν μεγάλες αποδόσεις, ενώ οι φετινές εντάσεις στις αναδυόμενες αγορές υποδηλώνουν ότι και επενδυτές που τοποθετούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τώρα επίσης στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η όποια περαιτέρω διελκυστίνδα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της μπορεί να είναι καταλύτης για νέα διάβρωση της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, σημειώθηκε η επανεμφάνιση τιμών για ασφάλιστρα από τον κίνδυνο του ελληνικού χρέους (credit default swaps, cds)- τελευταία ήταν περίπου στις 490 μονάδες βάσης – αν και η εταιρεία Markit που παρέχει τα σχετικά στοιχεία ανέφερε ότι οι τιμές για τα CDS αυτήν τη στιγμή είναι μόνο ενδεικτικές. Η αγορά των CDS είχε καταρρεύσει στην πραγματικότητα μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.