ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές αντιδράσεις μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ- Gazprom

Θετικές αντιδράσεις μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ- Gazprom

Θετικά κρίνουν κύκλοι των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, θετικά κρίνονται τόσο οι νέοι όροι της ρήτρας take or pay (καθώς μειώθηκε η ποσότητα φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει η ελληνική πλευρά έστω και αν δεν την καταναλώνει) όσο και η δυνατότητα να γίνουν άλλες δύο αναθεωρήσεις μετά το 2016 αλλά και η αναδρομικότητα της μείωσης της τιμής που αποτελεί, όπως επισημαίνεται, σημαντική ανάσα για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τονίζουν ότι η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP, που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας, οδηγούν προς τον προαναφερόμενο στόχο.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της ζητά να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό ή από κοινοτικά κονδύλια η διαφορά της τιμής πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με την τιμή αγοράς του ρεύματος από ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. «Καμιά υγιής επιχείρηση δεν επιβιώνει πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία ΔΕΠΑ- Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου