ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δικαιούνται να πάρουν πίσω κατασχεμένα χρήματα από την εφορία

Ποιοι δικαιούνται να πάρουν πίσω κατασχεμένα χρήματα από την εφορία

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση, με βάση την οποία, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους, να πάρουν πίσω χρήματα που τους έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων, θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε σε όλες τις εφορίες οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν «λόγους επιβίωσης των ιδίων ή της επιχείρησής τους» και να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τον προϊστάμενο της εφορίας για να τους επιστραφεί μέρος των ποσών που τους κατασχέθηκε.

Μάλιστα, δίνονται και οι οδηγίες για την άρση της κατάσχεσης σε λογαριασμούς καταβολής μισθοδοσίας από επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η άρση της κατάσχεσης και η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, και κυρίως εφόσον διαπιστωθεί ότι η κατάσχεση εισοδήματος, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντική για τη διαβίωση του φορολογούμενου (π.χ. ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα), να προκύπτει από επίσημα στοιχεία - έγγραφα ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της.

Πάντως, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της εφορίας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας εντός των ακολούθων ορίων:

- έως 50% του ποσού της κατάσχεσης με εξαίρεση τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

- έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι έως και δώδεκα (12), ή αλλιώς πέντε δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι περισσότερες από δώδεκα.

Διαβάστε επίσης: Θεοχάρης: Έτσι θα είναι η «εφορία του μέλλοντος»

Διευκρινίσεις για τις αποδοχές που δεν εισπράχθηκαν το 2013

Τι αλλάζει το 2014 στη φορολογία των ακινήτων