ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρυξέλλες μας «εισάγουν» και νέα χαράτσια

Οι Βρυξέλλες μας «εισάγουν» και νέα χαράτσια

«Εισαγόμενα» χαράτσια Βρυξελλών θα κληθούμε να πληρώσουμε το ερχόμενο χρονικό διάστημα, με τα ελληνικά ακίνητα να απαξιώνονται μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα από τους απανωτούς φόρους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός που τους χαοτικούς και άδικους φόρους που πληρώνουν και έχουν μετατραπεί πρακτικά σε ενοικιαστές των ίδιων των σπιτιών τους, θα πρέπει να τα αναβαθμίσουν και ενεργειακά, πληρώνοντας και πάλι το «μάρμαρο» και τα ..τούβλα!

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προφανώς μετά τις εκλογές, αναμένεται να καταθέσει σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κατοικιών, αφού θεωρούνται ενεργοβόρες και επιβαρυντικές προς το περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά ότι η Ευρώπη θα δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των κτηρίων τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη.

Στην Ελλάδα, πριν το 1985 έχουν κτιστεί σχεδόν 4 εκατομμύρια κτήρια, τα οποία και θεωρούνται υποβαθμισμένα ενεργειακά και συνεπώς χρειάζονται αναβάθμιση.

Τι θέλει η Ευρώπη

Σύμφωνα με το φημολογούμενο σχέδιο των Βρυξελλών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την αντικατάσταση των (παλαιών) ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες τους, που μεταφράζεται σε ένα κόστος άνω των 5.000 ευρώ.

Έπειτα, θα τους βάλουν να αλλάξουν ακόμα και τις... σωληνώσεις για τα νερά, αλλά και να τοποθετήσουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, λες και η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό.

Πρόβλεψη αναμένεται να υπάρχει και για τους ηλεκτρολογικούς πίνακες που και αυτοί, θα πρέπει να αντικατασταθούν από καινούργιους, γιατί θεωρούνται επικίνδυνοι και ενεργοβόροι.

Όλα αυτά, θα πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, πέραν των δις ευρώ που καταβάλουν κάθε χρόνο στην εφορία και μέχρι πρότινος και στη ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστεί το Ελληνικό χρέος

Γ. Στουρνάρας: Τον Οκτώβριο οι συζητήσεις για το χρέος