ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό φάρμακο στο προσκήνιο

Το ελληνικό φάρμακο στο προσκήνιο

Άνοιξαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, υπό τον τίτλο «Ελληνικό Φάρμακο: Υγεία και Ανάπτυξη», το οποίο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά και το φαρμακευτικό κλάδο.

Το συνέδριο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε συνεργασία με την εταιρεία EthosMedia S.A. και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας στο ξενοδοχείο «Divani Caravel Hotel».

synedrio-pef-4

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο ιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ και «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Παύλος Γιαννακόπουλος συνοδευόμενος από τον γιο του Δημήτρη, που εδώ και κάποια χρόνια έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

Δείτε live τις εργασίες του συνεδρίου:

Στην αναγνώριση που απολαμβάνει το ελληνικό φάρμακο σε όλο τον κόσμο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δ. Δέμος στη σύντομη ομιλία του – καλωσόρισμα στις εργασίες τους συνεδρίου.

Όπως τόνισε, το ελληνικό φάρμακο αποτελεί ποιοτική λύση για τη φαρμακευτική δαπάνη πολλών χωρών. Η συζήτηση όμως που πρέπει να γίνει αφορά τα καθημερινά προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος ώστε να συμβάλει στον ίδιο βαθμό στην ελληνική οικονομία και να γίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του Σ. Αναστασόπουλου, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του πατέρα Βασιλείου, που μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε την υγεία που μας αξίζει, τη φαρμακοβιομηχανία που δικαιούμαστε» ήταν το ηχηρό μήνυμα «αντίστασης» που έστειλε.

«Το μήνυμα του σημερινού 1ου Συνεδρίου Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, δε θα μπορούσε παρά να είναι αμιγώς πολιτικό»!

Με αυτά τα λόγια ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ και Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, της ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έθεσε στην πραγματική της βάση τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, τόσο για τον κλάδο του φαρμάκου όσο και για την φαρμακευτική περίθαλψη και γενικά την υγεία του ελληνικού λαού, υπό το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Με μια πύρινη ομιλία από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέδειξε ως κύριους υπευθύνους για την εξοντωτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας και δη του φαρμάκου τον πρώην υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που έκανε την αρχή με τη δραστική ουσία, καθώς και τον νυν υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «αποτελειώνει ό,τι έχει απομείνει με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ».

Η εφαρμοζόμενη πολιτική, «που στόχο είχε και έχει την εξαθλίωση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, του ελληνικού φαρμάκου συνολικά και την εισβολή ξένων συμφερόντων από το παράθυρο» υλοποιείται με την ανοχή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος «''εκβιαζόμενος'' από την τρόικα, παρακολουθεί τους τίτλους τέλους της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου».

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τι κάνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: «Παραμένουμε παθητικοί θεατές ενός χιλιοπαιγμένου έργου, αναμένοντας τη στιγμή που οι Έλληνες θα πεθαίνουν επειδή δε θα έχουν πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο, μιας και εμείς θα έχουμε βάλει λουκέτο;

Ή μήπως υπάρχει κανείς που να πιστεύει ειλικρινά, ότι με τη φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καταφέρουν να επιβιώσουν;», τόνισε.

Εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, ο κ. Γιαννακόπουλος κάλεσε τον κλάδο να πει το δικό του «ΟΧΙ» και να ανταποδώσει «την απλόχερη στήριξή τους προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

«Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε οργανωμένα και συλλογικά εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, διεκδικώντας την υγεία που μας αξίζει, την φαρμακοβιομηχανία που δικαιούμαστε, την επιχειρηματικότητα που θα κάνει και πάλι την πατρίδα μας ανταγωνιστική σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Δείτε το βίντεο:

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κ. Φρουζής τόνισε στη συνέχεια ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρέπει να στηριχτεί περισσότερο τόσο ως προς την αύξηση του μεριδίου αγοράς του ελληνικού φαρμάκου όσο και ως προς τις εξαγωγές.

Ο κ. Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο χαιρετισμό του ζήτησε «να σταματήσει η σπέκουλα ότι τα φάρμακα είναι γενεσιουργός αιτία όλων των κακών της χώρας». Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά «αν θέλουμε υγεία να το πούμε και να μην βάζουμε πίσω από τις λέξεις άλλους στόχους».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τη συνοχή του τόπου ως συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζονται. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία, όπως είπε, περνάει μέσα και από την παραγωγή φαρμάκου.

Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο σημείωσε ότι μια κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία – αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή – δεν έχει νόημα αν δεν μπορεί να αντέχει απέναντι στον ανταγωνισμό και να φέρνει έσοδα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν γίνεται να ξεφύγει πολύ πάνω από τα 2 δισ. γιατί αυτό θα σημάνει νέα οριζόντια μέτρα. Τέλος προανήγγειλε τη λήψη δραστικών μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο του 60%. Τα μέτρα αυτά, είπε, δεν θα έχουν κεντρικό άξονα τις τιμές.