ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν έξτρα φόρο 890 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν έξτρα φόρο 890 ευρώ

Σε εξέλιξη είναι σε όλες τις Εφορίες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 604.191 δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο 10 στους 100 φορολογούμενους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση.

Οι αργοί ρυθμοί στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ανησυχεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία παρά τις συστάσεις προς τους φορολογούμενους για έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση είναι περιορισμένη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της "Ημερισίας", από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι επτά στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

- 197.344 δηλώσεις ή το 33,02% του συνόλου είναι χρεωστικές, με συνολικό ποσό φόρου 175,59 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 890 ευρώ.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «ταυτότητα οφειλής». Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

α) Τον φόρο εισοδήματος.

β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) Το τέλος επιτηδεύματος.

δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

- 120.197 δηλώσεις ή το 20,11% του συνόλου είναι πιστωτικές, με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 8,8 εκατ. ευρώ ή 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

-280.096 δηλώσεις ή το 46,87% είναι μηδενικές.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορο-επιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%..

Ωστόσο η φορολογική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να περιορίσουν το ποσό του φορολογικού «λογαριασμού».

Αρκεί ο φορολογούμενος να αποδείξει με πραγματικά περιστατικά ότι οι πραγματικές δαπάνες που έγιναν από την οικογένειά του είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: Θα μας παίρνουν μισθούς και συντάξεις απροειδοποίητα!

Καμία παράταση στην υποβολή δηλώσεων - Η 1η δόση τον Ιούλιο

Φόροι… κατά το δοκούν σε όσους δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις