ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 5+1 φόροι που θα μας αδειάσουν την τσέπη

Οι 5+1 φόροι που θα μας αδειάσουν την τσέπη

Μέχρι το τέλος του έτους θα στραγγίσουν ότι έχει απομείνει στην αγορά προκειμένου να εμφανίσουν πλεονάσματα - Ζητούν λεφτά που δεν υπάρχουν

Ούτε ένας ούτε δυο αλλά έξι είναι συνολικά οι φόροι που θα πληρώσουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το κράτος να περιμένει σχεδόν 6 δισ. ευρώ στα ταμεία του.

Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουμε ό,τι υποχρεώσεις έχουν απομείνει, κυρίως αν κάποιος έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση και πληρώνει με δόσεις.

Από τον Ιούλιο έρχονται μας έξι φόροι που θα μας αδειάσουν τις τσέπες:

Φόρος εισοδήματος

Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τα εκκαθαριστικά που θα μας έρθουν ηλεκτρονικά, θα «χτυπούν» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ. Μην ξεχνάτε ότι το 2013 αποδείχθηκε ότι 2,6 εκατ. φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Φανταστείτε τι θα γίνει φέτος.. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από το τέλος Ιουλίου, έπειτα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Μετά την υποβολή της δήλωσης Ε9, θα μας έρθει από τον Ιούλιο και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα στηριχθεί πάνω στις δηλώσεις ακινήτων που κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν μέχρι το τέλος Μαίου. Από αυτό τον φόρο ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να μπουν 2,65 δις ευρώ. Η πληρωμή του θα γίνεται κάθε μήνα.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Η έκτακτη εισφορά που ακόμα να καταλάβουμε που πραγματικά πηγαίνει, υπολογίζεται με συντελεστή 1%-4% ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου και ξεκινά με 1% για εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχει ήδη υποστεί την παρακράτηση και η «λυπητερή» θα τους έρθει με το εκκαθαριστικό. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται και σε εισοδήματα από ακίνητα, ενώ δεν το αποφεύγουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τέλος επιτηδεύματος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και έναν ακόμα φόρο, πέραν της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος.

Το ποσό για αυτό το τέλος είναι 650 ευρώ και άλλα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο

Τέλη κυκλοφορίας

Στο τέλος του έτους θα μας έρθουν και τα τέλη κυκλοφορίας. Ο προϋπολογισμός του 2014 αναφέρει ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν περίπου 1,1 δις ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το σενάριο να ξεκινήσει η πληρωμή τους με το μήνα, ελπίζοντας σε «τόνωση» των εσόδων, αφού κάποιοι οδηγοί θέλουν να κυκλοφορούν το όχημά τους συγκεκριμένους μήνες το χρόνο.

Τέλος, υπάρχει και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, που αφορά ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογική δήλωση: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Τι θα πληρώσουν όσοι χάσουν την προθεσμία για το Ε9

Μας γονατίζουν στους φόρους και δεν εχουν έσοδα!