ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει

Alpha Bank: Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει

«Υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητα σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οπως επισημαίνει αυτό διαφαίνεται από την περιορισμένη πτώση του ΑΕΠ κατά -0,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2014, έναντι μείωσής του κατά -2,3% το τέταρτο τρίμηνο 2013 και κατά -6% το πρώτο τρίμηνο του 2013» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σημαντική εξέλιξη, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές «είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2014, από -8,7% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και η σταθεροποίηση της ανεργίας στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπως και στο τέταρτο τρίμηνο του 2013».

«Ωστόσο, η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι πιο εμφανής από τα στοιχεία των προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με την καθαρή αύξηση της απασχόλησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 να είναι υπερδιπλάσια από εκείνη της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά, σηματοδοτούν την ενίσχυση της προοπτικής για αύξησή του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% το 2014 ως σύνολο και για την είσοδο της οικονομίας σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης -με ταχεία αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής απασχόλησης- από το 2015» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 5μηνο