ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Ανάκαμψη στην Ελλάδα- Υπάρχουν όμως πιθανά εμπόδια...

FT: Ανάκαμψη στην Ελλάδα- Υπάρχουν όμως πιθανά εμπόδια...

Αρθρο με τίτλο «Ενδείξεις ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά από χρόνια πόνου», δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, επισημαίνοντας πως το 2014 αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, που θα επιταχυνθεί το 2015.

"Σε αυτό θα συμβάλλει η μεγάλη άνοδος του τουριστικού τομέα, η αναθέρμανση των έργων υποδομών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και η αύξηση των δανείων από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες" επισημαίνει ο συντάκτης.

Επιπλέον τονίζει πως «Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον Απρίλιο έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, ενθαρρύνοντας τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών να παρακολουθούν στενότερα τις ελληνικές εταιρείες που άντεξαν στην κρίση. Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο 5μηνο δείχνουν ότι τα έσοδα κινούνται εντός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι η βελτίωση στην είσπραξη των φόρων συνεχίζεται, παρά το ότι μία μικρή ομάδα Ελλήνων που έχουν πολιτικές διασυνδέσεις είναι ακόμη σε θέση να αποφεύγουν να πληρώνουν το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Ωστόσο, προσθέτει πως πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια πριν μπορέσει η Ελλάδα να ισχυριστεί ότι κινείται προς μία βιώσιμη ανάκαμψη.

Το πρώτο εμπόδιο είναι οι ασκήσεις αντοχής (stress tests), στις οποίες θα υποβάλει εφέτος τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες αναμένεται να δώσουν μία ακριβή εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, να ξεκαθαρίσουν τη συζήτηση που γίνεται από καιρό σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους και να οδηγήσουν σε διαγραφές προβληματικών δανείων σε μία κλίμακα που θα εμποδίζει εταιρείες «ζόμπι» να αντλούν κεφάλαια που χρειάζονται οι υγιείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτές, σημειώνει η εφημερίδα, γίνονται πιο πολύπλοκες από τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν σχετικά με το αν θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα ακόμη ένα «κούρεμα» του χρέους της, επιπλέον αυτού που έγινε το 2012, ή να υπάρξει συμφωνία με βάση την πρόταση για τη μείωση του επιτοκίου και μία επιμήκυνση του χρόνου λήξης του χρέους.

Μία τρίτη ανησυχία σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια.

«Εάν το κοινοβούλιο δεν μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές, οι οποίες θα οδηγούσαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκόπων, στον σχηματισμό μίας άλλης κυβέρνησης συνασπισμού.

Αυτό θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και να καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους επενδυτές», αναφέρει η εφημερίδα.

Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος από την ΕΕ στο τέλος της φετινής χρονιάς, αν και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εκταμιεύει επιπλέον 16 δις. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: «Ανάγκη για ελάφρυνση χρέους των χωρών του Νότου»