ΔΟΥ: Επιστρέφονται μετά από διακανονισμό άδεια και πινακίδες των φορτηγών Δ.Χ.

ΔΟΥ: Επιστρέφονται μετά από διακανονισμό άδεια και πινακίδες των φορτηγών Δ.Χ.

Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Τη δυνατότητα να παίρνουν πίσω την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας χρήσεως αποκτούν όσοι από τους ιδιοκτήτες τους θα προχωρούν σε διακανονισμό με τις αρμόδιες ΔΟΥ για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους από διοικητικά πρόστιμα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ν.3446/2006, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, προβλεπόταν η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 150 έως 5.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαλλόταν και το μέτρο (διοικητική ποινή) της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας, για διάστημα 1 έως 12 μηνών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρωμή του διοικητικού προστίμου, αφαιρούνταν οι άδειες-πινακίδες των φορτηγών και επιστρέφονταν μόνο εάν καταβαλλόταν το σύνολο του προστίμου.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες φορτηγών αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονταν αθροιστικά σε 10.000-15.000 ευρώ, ενώ προχωρούσαν σε διακανονισμό με τις αρμόδιες ΔΟΥ για την πληρωμή τους σε δόσεις.

Με την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, πλέον η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας θα επιστρέφονται μόλις ολοκληρώνεται ο διακανονισμός με τις ΔΟΥ και εφόσον δεν υπάρχει άλλη διοικητική ποινή. ​