ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για έμμεσες μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ - Ποιοι επωφελούνται

Πρόταση για έμμεσες μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ - Ποιοι επωφελούνται

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν σήμερα προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την «αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα», που θα φέρουν έμμεσες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αυτές προβλέπουν μέτρα τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και της διαχείρισης της ζήτησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται μακροχρόνια επάρκεια ισχύος και να αποφεύγονται τα μπλακ- άουτ.

Επίσης, προβλέπεται, «αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών διακοψιμότητας σε περιόδους υψηλής ζήτησης» η οποία θα εφαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και θα καθορίζεται με διαγωνισμό ή με βάση τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφαρμογή των συμβάσεων με πρόβλεψη διακοψιμότητας για τους μεγάλους καταναλωτές αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης η οποία παρεμποδίζεται μέχρι σήμερα, από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η διακοψιμότητα περιλαμβάνεται στο «πακέτο» μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις .

Η πρόταση της ΡΑΕ για τη διασφάλιση ισχύος περιλαμβάνει προτάσεις για τον καθορισμό της αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μονάδων, τον βαθμό ευελιξίας τους κ.α. Εκτιμάται ότι η πρόταση της ΡΑΕ μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Νέα περίπτωση διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ σε τετραπληγικό στη Μαγνησία

Η απάντηση της ΔΕΗ για τον θάνατο της τετραπληγικής