Φορολογικές ενημερότητες για ένα μήνα

Φορολογικές ενημερότητες για ένα μήνα

 Μετά την λαϊκή κατακραυγή από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει την οργή με λύσεις στο "πόδι"

Μετά την λαϊκή δυσαρέσκεια οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να εκδώσουν προσωρινές φορολογικές ενημερότητες σε όσους δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Θα μπορούν τελικά να βγάλουν φορολογική ενημερότητα οι φορολογούμενοι, κι ας έχουν βεβαιωμένες οφειλές, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, μετά το πρόβλημα που είχε προκύψει για περισσότερους από έξι εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι, λόγω του αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούσαν να λάβουν ενημερότητα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι δικαιούνται σύνταξη στα 50