ΕΝΦΙΑ: Σε δυο φάσεις οι διορθώσεις - «Ναι» στις παραπάνω δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Σε δυο φάσεις οι διορθώσεις - «Ναι» στις παραπάνω δόσεις

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται ήδη η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να πληρωθούν εντός του 2015 και να εγγραφούν στο φετινό Προϋπολογισμό.

 

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση ήταν οι δόσεις να ξεπεράσουν τον Φεβρουάριο του 2015, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως όλα τα φορολογικά έσοδα που εισπράττονται εντός του πρώτου διμήνου εγγράφονται στο περασμένο έτος, εφόσον η βεβαίωση των φόρων γίνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως όλα δείχνουν η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για δόσεις και μετά από τον Φεβρουάριο, δηλαδή περισσότερες από 6 δόσεις.

Σε δύο φάσεις οι διορθώσεις

Οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση ευθύς μόλις ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Η πρώτη φάση διορθώσεων θα διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Ο νέος υπολογισμός του φόρου θα γίνει για 4.000 οικισμούς και το κριτήριο των διορθώσεων είναι πιο σύστημα υπολογισμού των αξιών γης ευνοεί τον φορολογούμενο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στο TAXIS.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διορθώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη των φορολογούμενων, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δεν θα πληρώσουν

ΕΝΦΙΑ: Το success story και οι άδειες τσέπες

Μέχρι 30/9 η επιστροφή φόρου σε οφειλέτες ΕΝΦΙΑ