ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών

Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν περίπου 6,1 εκατ. Έλληνες.

Όσοι μπουν στο Taxisnet θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο ποσό του φόρου από το προηγούμενο εκκαθαριστικό και το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των δόσεων, που από πέντε έγιναν έξι.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στο http://www.gsis.gr/ και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να μπουν στην ενότητα « Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης». Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι πολίτες θα πρέπει λοιπόν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ περίπου 700.000 φορολογούμενοι θα κάνουν υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα, ώστε να πάρουν τα νέα εκκαθαριστικά με τις αλλαγές.

Στους φορολογούμενους αυτούς συγκαταλέγονται:

1. Όσοι έχουν ακίνητο σε εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχή.
2. Όσοι έχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά ή σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές ή σε μη ενεργούς πολεοδομικούς οικισμούς.
3. Οι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία 80% και πάνω που δικαιούνται εκπτώσεις.
4. Όσοι έχουν διατηρητέα κτίρια και ξενοδοχεία.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα πρέπει να καταβάλετε τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ είναι:

• 1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
• 2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
• 3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.
• 4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
• 5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.
• 6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Αρκετοί πάντως είναι οι πολίτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως τονίζουν ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει ανύπαρκτων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

Οι πρώτες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών.

Άλλωστε ζήτημα αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ θέτει και η πρώτη προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος στο ΣτΕ, ώστε μέσα από «πιλοτική δίκη» να δοθεί η κατευθυντήρια γραμμή και στα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας για τον τρόπο αντιμετώπισης του νέου φόρου στις προσφυγές που θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Δικαστικά πυρά κατά του ΕΝΦΙΑ!

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου το μεσημέρι