ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σχεδιάζει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κ. Σαββαΐδου.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος αποδίδονται στους υπόχρεους με το σταγονόμετρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν πρόκειται πριν από τα Χριστούγεννα να δουν στους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά.

Μάλιστα οι προϊστάμενοι των εφοριών ενημερώνουν τους φορολογουμένους ότι το νωρίτερο σε ένα δίμηνο θα γίνουν οι επιστροφές του φόρου εισοδήματος, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Οι κινήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει ο μηχανισμός να μπορεί να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις επιστρέφοντας ταχύτερα τους φόρους τόσο προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και προς τις επιχειρήσεις.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν φοροτεχνικά γραφεία για τις μεγάλες καθυστερήσεις, είναι ότι οι εφορίες δεν έχουν προσωπικό με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τις επιστροφές φόρων, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για συγκράτηση των επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Είναι, άλλωστε ενδεικτικό ότι ο Αύγουστος είχε μακράν τη χειρότερη εικόνα αναφορικά με τις επιστροφές φόρου, καθώς περιορίστηκαν στα 177 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την τάση «φρεναρίσματος» που παρατηρείται.

Συγκεκριμένα:

  • Στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ
  • Το Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ
  • Τον Ιούνιο επεστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ
  • Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ
  • Τον Αύγουστο επεστράφησαν 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. Ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν λιγότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, που ενδεχομένως να οφείλεται και στη χειρότερη πορεία των δημοσίων εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για όσους δεν πλήρωσαν