ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Πώς έπεισα την Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Μπαρόζο: Πώς έπεισα την Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Περήφανος που συνέβαλε στο να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την πιο σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων δήλωσε σε συνέντευξη - απολογισμό της θητείας του στο Reuters ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ελλάδα και στις διαβουλεύσεις που γίνονταν το καλοκαίρι του 2012 για το αν θα έπρεπε να βγει ή όχι η χώρα από το ευρώ.

Ο Μπαρόζο θυμάται την ιδιωτική σύσκεψη που είχε συγκαλέσει με κορυφαίους οικονομολόγους από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες τον Ιούλιο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

«Τους έκανα δύο ερωτήσεις. "Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι ακόμη στην ευρωζώνη στα τέλη του έτους". Όλοι, εκτός από έναν, είπαν "όχι" (δεν θα είναι). Το κεντρικό σενάριο προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας. Κατόπιν ρώτησα: "Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ευρώ με τη σημερινή του μορφή;". Οι απαντήσεις ήταν πενήντα-πενήντα».

Ο Μπαρόζο είπε ότι ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του μήνα εκείνου στην προσπάθειά του να πείσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά να προωθήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Υπάρχουν πολλές σημαντικές προσωπικότητες - ακόμη και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση - που έλεγαν ότι το καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες να αποχωρήσουν (από την ευρωζώνη) ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε την υπόλοιπη», θυμήθηκε.

Ο Μπαρόζο είπε ότι απευθύνθηκε στα επιφυλακτικά ένστικτα της Μέρκελ.

«Για μένα αυτό που είχε σημασία δεν ήταν τόσο να την πείσω ότι είχε συμφέρον να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να την πείσω σχετικά με τους κινδύνους που θα ενέσκηπταν εάν δεν είχαμε την Ελλάδα στο ευρώ. Είπα: "Θέλετε να κάνετε ένα άλμα στο σκοτάδι;" Αυτό ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα για έναν άνθρωπο όπως η Μέρκελ, το σύστημα της οποίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων είναι συντηρητικό - με την καλή έννοια της λέξης. Προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, όχι να μεγιστοποιήσει το κέρδος», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Όσα πρέπει να ξέρετε για δωρεάν laptop, tablet και internet