ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της

Μπαρόζο: Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της

Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της. Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ως σήμερα έκβαση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών ο Ζοσέ Μπαρόζο, απευθυνόμενος για τελευταία φορά -με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- προς τους διαπιστευμένους στην ΕΕ δημοσιογράφους.

Η σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η τελευταία υπό την προεδρία του, αφού από 1ης Νοεμβρίου αναλαμβάνει η Επιτροπή Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν θέλησε να προβλέψει αν και πώς θα εξέλθει από το Μνημόνιο λέγοντας πως οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ. Σημείωσε πάντως ότι ενόσω η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προασπιζόμενες την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο παρελθόν τόνισε με έμφαση ότι πολλοί είχαν αμφίσημες θέσεις, ενώ κάποιοι στοιχημάτιζαν υπέρ του λεγόμενου GREXIT.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και πεπεισμένος ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες. «Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε έλαβαν ήταν όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες θυσίες του, εξακολουθεί να τάσσεται στην πλειονότητά του υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ. Κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει και την αξιοπιστία της ευρωζώνης σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Τέλος, κατά το «κύκνειο άσμα» του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο Ζοσέ Μπαρόζο υπερασπίστηκε συνολικά το έργο του λέγοντας ότι σεβάστηκε πάντοτε την κοινοτική νομιμότητα, ακόμη και όταν επέτρεψε κατά την περασμένη δεκαετία στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη του Μααστριχτ δημοσιονομική πειθαρχία. Ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας του η αν θα διεκδικήσει διεθνείς θέσεις όπως η προεδρία του ΟΗΕ. Αποχαιρέτησε όμως τους δημοσιογράφους διαβάζοντας (στα πορτογαλικά) ένα ποίημα με τον τίτλο «Ξανάρχισε».

Σχετικές ειδήσεις