ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάινεν: Ίσως ζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης

Κατάινεν: Ίσως ζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε μεν τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2015, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιη πως θα κριθεί τελικά ότι τα εν λόγω κράτη συμμορφώνονται απόλυτα προς τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ Γιούρκι Κατάινεν.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σχέδια προϋπολογισμού θα διαπιστωθεί πως συμμορφώνονται πλήρως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο Κατάινεν σε μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι κανένα από τα σχέδια προϋπολογισμού, τα οποία υπεβλήθησαν στην Κομισιόν, δεν παραβιάζουν σε τέτοιο βαθμό τους κανόνες που να χρειάζεται να αναλάβει άμεσα δράση η Επιτροπή.

«Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Κατάινεν.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο επίτροπο η οριστική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από αρκετές εβδομάδες ακόμη επιπλέον επεξεργασίας, από τη νέα Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της και τυπικά το Σάββατο.

Ο Κατάινεν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την οριστική απόφαση της Κομισιόν σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Γαλλία ή άλλα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Επέμεινε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε.

Η Επιτροπή αποδέχθηκε προσωρινά τις τροποποιήσεις των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας χθες Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι κανένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέβαλαν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος δεν βρέθηκε να προβαίνει σε κάποια «σοβαρή» παραβίαση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σήμερα ωστόσο ο Κατάινεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθούν από τα κράτη μέλη, που θα κριθεί πως παραβιάζουν το Σύμφωνο, να εφαρμόσουν «συμπληρωματικά μέτρα».

Σχετικές ειδήσεις