ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι θα γίνει με τους 620.000 δικαιούχους της έκπτωσης φόρου

ΕΝΦΙΑ: Τι θα γίνει με τους 620.000 δικαιούχους της έκπτωσης φόρου

Τα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ή του εντύπου Ε2 για τα μισθωμένα ακίνητα φαίνεται να είναι η βασική αιτία για την απώλεια - τουλάχιστον προσωρινά- της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια, γραφεία ή καταστήματα, το 2013.

Το θετικό, ωστόσο, φαίνεται να είναι ότι η έκπτωση δεν έχει χαθεί οριστικά.

Έτσι, αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν ανοίξει η ειδική εφαρμογή, θα έχουν αυτόματα το νέο τους εκπτωτικό εκκαθαριστικό.

Στόχος της ΓΓΔΕ είναι με την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων η εκκαθάριση να γίνεται αυτόματα και να εκδίδεται απευθείας το νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό.

Επί του παρόντος, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ κατοχύρωσαν 78.399 ιδιοκτήτες με δικαιώματα σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι έκπτωσης μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων υπολογίζονταν σε περίπου 700.000.

Η απόκλιση ανάμεσα στις αρχικές εκτιμήσεις και στο αποτέλεσμα είναι τεράστια και όπως εξηγούν πηγές της ΓΓΔΕ, η αιτία κρύβεται σε μια χιονοστιβάδα λαθών από την πλευρά των φορολογουμένων.

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς δίνει μερίδιο ευθύνης και στο ίδιο το σύστημα εκκαθάρισης της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών με πανομοιότυπα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για παράδειγμα από τα τέσσερα ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα στη διάρκεια του 2013, η έκπτωση 20% χορηγήθηκε μόνο για το ένα.

Ενδεχομένως να έχει δηλωθεί ένας αριθμός παροχής και για τα τέσσερα ακίνητα, αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, επιχειρώντας να απαντήσουν στη συγκεκριμένη επισήμανση.

Πάντως, αν υποβληθούν διορθωτικές δηλώσεις, οι εκπτώσεις δεν χάνονται οριστικά. Η εφαρμογή για την τροποποιητική δήλωση Ε9 αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις