ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαν Ρομπέι: Μην πετάξετε τα πέντε χρόνια

Βαν Ρομπέι: Μην πετάξετε τα πέντε χρόνια

Τη συμβουλή «να μην πετάξουν» τις προσπάθειες που έκαναν τα πέντε τελευταία χρόνια έδωσε στους Ελληνες ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, που επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του, «Η Ευρώπη στη Θύελλα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

O κ. Ρομπέι ανέφερε ότι αν η Ε.Ε. δεν μπορέσει στην επόμενη πενταετία να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, «η κατάσταση θα γίνει όχι απλά τεταμένη, αλλά επικίνδυνη».

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των στατιστικών, αλλά δεν περίμενα ότι στις αρχές του 2010 θα βρισκόμασταν ήδη τόσο κοντά στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές», ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι υπήρχε μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών η διάθεση να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα και σημείωσε ότι παρότι είναι προτιμότερο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή να μη γίνονται μαζί, σε περιπτώσεις σαν τη χώρας μας δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια. Για τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, μίλησε για στιγμές «μεγάλης έντασης». «Η αίσθησή μας τότε ήταν ότι αν δεν προέκυπτε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας του μνημονίου, η απώλεια εμπιστοσύνης θα ήταν τέτοια που η κατάσταση θα ήταν μη διαχειρίσιμη».

Σχετικές ειδήσεις