ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Νέα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Δώρα σε στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας και δημοσίους υπαλλήλους φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει αμέσως στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο ξεκλειδώνει νωρίτερα την πόρτα της εξόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Με σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις ιδιαίτερα για τους ένστολους όλων των Σωμάτων (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ., Λ.Σ., Σ.Ξ., Π.Α., Π.Ν.) αλλά και για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», αλλάζει εντελώς ο χάρτης των ορίων ηλικίας των ένστολων που από 1/1/2015 θα έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά) ή το 60ο έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν.

Κερδισμένοι είναι για παράδειγμα σε αυτήν την περίπτωση όσοι στρατιωτικοί πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1990 και εφεξής. Υπενθυμίζεται πως η θεμελίωση για τους ένστολους γίνεται με τη συμπλήρωση 24.5 ετών πραγματικής ασφάλισης.

Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν μετά την 1/1/2015 να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1.5 έτους παραμονής, όπως δηλαδή γινόταν με όσους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014.

Επιπλέον χορηγείται σε όλους του υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματική 5ετία, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αλλά με αντίτιμο. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ το μήνα.
Επίσης επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ως γονείς αναπήρου τέκνου στους πολιτικούς υπαλλήλους.

Για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους σημαντικές ρυθμίσεις υπάρχουν όσον αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης της άδειας άνευ αποδοχών, κάτι που δεν ήταν έως σήμερα εφικτό. Τώρα δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης χρόνου αδείας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν από την 1/1/1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά, επιλέγοντας την καλύτερη ασφαλιστική λύση.

Σχετικές ειδήσεις