ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα «ανοιχτά» μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Όλα «ανοιχτά» μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Με τρεις ώρες καθυστέρηση, ενδεικτικό των διαφωνιών που υπάρχουν ακόμα και στο εσωτερικό της τρόικας, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, (20/11/2014) η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του κυβερνητικού κλιμακίου.

Πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως αν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τότε η κατάσταση είναι «οριακή», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ακόμα και για 12 μήνες.

Έτσι, ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών δεν υπάρχει και το «μπαλάκι» των πιέσεων επιστρέφει πάλι στην κυβέρνηση για νέες υποχωρήσεις. Αποδεικτικό της ασφυχτικής κατάστασης που έχει επέλθει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο για τις 100 δόσεις, αλλά προχωρά στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση των ελεγκτών.

«Αυτοί εξακολουθούν να επιμένουν στο "υποτιθέμενο" δημοσιονομικό κενό. Αυτό είναι τώρα το πιο μεγάλο αγκάθι. Και εμείς εμμένουμε στις απόψεις μας, εμείς είμαστε οι σωστοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι καταθέτουμε τον προϋπολογισμό» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Η Αθήνα στις προτάσεις αρνείται αλλαγές στην αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά. Επίσης, προτείνει το «πάγωμα» στις αυξήσεις των συντάξεων που θα γίνονταν τη διετία 2016-2017 και με τον τρόπο αυτό αποτρέπει την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 920 εκατ. ευρώ. Ενα από τα θέματα τριβής με την τρόικα είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015, που η τρόικα το υπολογίζει έως και 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση το θεωρεί μηδενικό. Κάτι που θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2015 που κατατίθεται σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις