ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «εφιάλτης» της ιδιοκτησίας ακινήτων

Ο «εφιάλτης» της ιδιοκτησίας ακινήτων

Παραδοσιακά το όνειρο του κάθε Έλληνα ήταν να στεγάσει την οικογένεια και τα όνειρά του σε ένα δικό του σπιτικό.

Χάθηκε η μισή ακίνητη περιουσία τους!

Πάλευε πάντα γι αυτό. Έβαζε «κάτι στην άκρη», για να μπορέσει να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος. Και τα κατάφερε. Κι εκεί που το όνειρο έγινε πραγματικότητα, ήρθε ο «σεισμός» στην αγορά των ακινήτων και γκρέμισε όνειρα και περιουσίες.

Βρέθηκε και πάλι στην αρχή...

Μόνο που τώρα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Γιατί στο σήμερα... η απόκτηση ενός σπιτιού παύει να είναι όνειρο. Για όσους παραμένουν μάλιστα ιδιοκτήτες ακινήτων έγινε εφιάλτης.

Η μισή ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών... έγινε "καπνός" μέσα σε 5-6 χρόνια.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Το 80% των πολιτών έχει δικά του ακίνητα. Δηλαδή 6 στους 10 έχει τουλάχιστον ένα ακίνητο είτε κατοικία, είτε επαγγελματική στέγη ή εντός σχεδίου οικόπεδο. Η αντικειμενική αξία όλων αυτών ανέρχεται στα 520 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους αγγίζει 93.456 ευρώ (με τιμές 2007).

Οι 7 στους 10 έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων (2.769.177 φορολογούμενοι) έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, με τη μέση αξία να φθάνει μάλιστα στις 22.954,80 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007).

Περίπου 114.793 άτομα (2% των ιδιοκτητών) διαθέτουν αστικά ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους ξεπερνά τα 500.000 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007).

Ο «εφιάλτης» σε αριθμούς

Αν μιλήσουμε με αριθμούς, ο εφιάλτης «ζωντανεύει».

Συνολικά εξανεμίστηκαν 500 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων!

Οι πολίτες είδαν ξαφνικά να απαξιώνονται όλα. Οι κόποι χρόνων πήγαν χαμένοι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2009 μέχρι σήμερα έχει χαθεί κατά μέσο όρο η μισή αξία των ακινήτων που διαθέτουν πάνω από 6 εκατ. πολίτες. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ε9, αποδεικνύεται η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φτάνει το 1 τρισ. ευρώ.

staxti copy

Λεφτά που γίνονται "στάχτη". Κανείς δεν μπορεί να πωλήσει τα ακίνητα για να μπορέσει να ξεχρεώσει φόρους και χρέη, ενώ λίγοι αγοράζουν αφού δεν επιθυμούν να αποκτήσουν νέα "βάρη" και χαράτσια.

Μιλάμε πάντα για την μεσαία κοινωνική τάξη των Ελλήνων. Για να ακριβολογούμε για την μέχρι πρότινος μεσαία τάξη...

Και οι κόποι μίας ζωής; Τα όνειρα; Η ζωή στη ξενητειά και η σκληρή εργασία για να κτίσεις ένα σπιτικό;

Οι συνταξιούχοι βλέπουν με θλίψη τους κόπους τόσων χρόνων να πέφτουν στον γκρεμό. Οι νέοι στην Ελλάδα, απλά δεν ονειρεύονται την ζωή τους εδώ.

Αυτή η χώρα τους διώχνει....

fygi

Σχετικές ειδήσεις