ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές

Τον κατάλογο με τις ελληνικές θέσεις αναμένεται να στείλει μέσα στο Σαββατοκύριακο (29-30/11) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.

Ο κατάλογος δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% σε 8%-10%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα δημοσιονομικά να «προσφέρουν» περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να πεισθεί η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ανάμεσα στις προτάσεις ενδέχεται να είναι και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ίσως να προστεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν.

Εκτός καταλόγου φαίνεται πως τελικώς θα μείνουν προτάσεις για αυξήσεις σε ειδικούς φόρους σε τσιγάρα και ποτά, παρότι στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του συστήματος φορολόγησης στον καπνό.

Η κυβέρνηση πάντως αναμένεται να τηρήσει σιγή ιχθύος πριν δει πρώτα τις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι δεν έχουν αφήσει στην ελληνική πλευρά και πολλά περιθώρια.

Σχετικές ειδήσεις