ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΤΕΑ!

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΤΕΑ!

Μείωση επικουρικών συντάξεων 10%

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

«Τρύπα» 200 εκ. ευρώ οδηγεί σε άμεση μείωση επικουρικών συντάξεων 10%. Δραματικές μειώσεις λόγω "ρήτρας" και σε όλα τα άλλα ταμεία.

Λιγότεροι από 20 μήνες χρειάστηκαν για να οδηγηθεί σε πτώχευση το ΕΤΕΑ, το υπερ - ταμείο της Επικουρικής Ασφάλισης με πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Το ΕΤΕΑ δημιουργήθηκε σχεδόν δια της βίας με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που προέβλεπε την υποχρεωτική ένταξη σε αυτό σχεδόν όλων των επικουρικών ταμείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τώρα με δεδομένη την "μαύρη τρύπα" που φθάνει ή και ξεπερνάει τα 500 εκ. ευρώ για το 2014 οδηγείται σε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει και τα τελευταία αποθεματικά.

Η τραγική οικονομική κατάσταση αποκαλύφθηκε σε απάντηση του ίδιου του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασ. Καπερνάρο, όπου παραδέχθηκε πως το ΕΤΕΑ ως και το Σεπτέμβριο του 2014, παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 480.000.000 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, υποστήριξε ότι το έλλειμμα οφείλεται στην αύξηση της ροής της απονομής αναδρομικών παροχών, προσθέτοντας πως οι τελευταίοι φορείς εντάχθηκαν σε αυτό την 1.3.2013, και έτσι προκλήθηκε σώρευση υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ύψος των αναδρομικών παροχών αγγίζει τα 292.000.000 ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014. «Ως εκ τούτου», αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ είναι ύψους 188.000.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα που το Ταμείο διαθέτει».

Ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να απαντήσει, αν θα υπάρξουν άμεσες μειώσεις επικουρικών συντάξεων που προεξοφλούνται από τους ειδικούς περί την κοινωνική ασφάλιση, ενώ απέκρυψε το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ ήδη λάβει χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ (δηλαδή από τις κρατήσεις των συνταξιούχων) ύψους 3 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2014, με βάση την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου προχώρησε στη μείωση των συντάξεων κατά 5,2%. Οι εργαζόμενοι στα ταμεία εκτιμούν ότι από το 2015, η νέα μείωση θα είναι της τάξης του 10%, ενώ από το 2011 έως σήμερα έχουν γίνει 4 μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες για τους συνταξιούχους.

Μειώσεις επικουρικών και σε άλλα 9 Ταμεία...

Πάντως το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του επιβάλλει "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και σε 9 ταμεία που είχαν μείνει εκτός ΕΤΕΑ.

Πρόκειται για τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι τα 9 αυτά επικουρικά ταμεία πρέπει να τηρήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εφαρμόζοντας τον συντελεστή βιωσιμότητας, μέχρι την οριστική απόφασή τους, να ενταχθούν δηλαδή στο ΕΤΕΑ, ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων, τον περασμένο Αύγουστο, εκτός από τα ταμεία των ενστόλων που πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του 2014, και τα συγκεκριμένα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, έως τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι τότε, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, θα λειτουργούν με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η εγκύκλιος χαρακτηριστικά αναφέρει: "Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Σχετικές ειδήσεις