ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή κατανάλωση, χαμηλές επενδύσεις στην Ελλάδα

Υψηλή κατανάλωση, χαμηλές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η αδυναμία της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, που ευθύνεται για την παράταση και την οξύτητα της κρίσης, αναδεικνύεται και μέσα από την ανάλυση της Eurobank, η οποία αναφέρει ότι το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα, το 2013 το ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν της τάξης του 71,21% ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΕ-15 ήταν της τάξης του 56,92%.

Η αξιοσημείωστη απόκλιση ανάμεσα στο ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης (ως ποσοστό του κατά πολύ μειωμένου ΑΕΠ) και στο αντίστοιχο μέγεθος των οικονομιών της ΕΕ-15 σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών, υπογραμμίζει η ανάλυση.

Υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πιστωτική επέκταση και συσσώρευση πλούτου αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την διάρκεια των ετών 2001-2009. Η ελληνική οικονομία το 2009 είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά κεφαλήν) ανάμεσα στην ομάδα των χωρών της ΕΕ-15. Το ίδιο μέγεθος το 2013 ήταν το δεύτερο μικρότερο μετά την οικονομία της Πορτογαλίας, επισημαίνεται.

Σχετικές ειδήσεις