ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MarketWatch: Πολλές ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές

MarketWatch: Πολλές ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές

Οι πρώρες εκλογές στην Ελλάδα ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι αγορές για τα Χριστούγεννα, αναφέρει ο Matthew Lynn, αρθρογράφος του MarketWatch, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αγοράς ελληνικών μετοχών για επενδυτές με γερά νεύρα.

«Μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου της χώρας να εκλέξει νέο πρόεδρο, η χώρα οδεύει στις κάλπες στα τέλη του Ιανουαρίου. Το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και μπορεί να αποκτήσει την εξουσία σε μία πλατφόρμα αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας και ανατροπής της λιτότητας» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βυθίστηκαν στον απόηχο των εξελίξεων. «Καθώς η νέα χρονιά ξεκινά, η Ελλάδα και άλλες αγορές υψηλού κινδύνου όπως η Ισπανία, θα είναι αναπόφευκτα ασταθείς».

«Κι όμως, στην πραγματικότητα οι εκλογές μπορεί κάλλιστα να είναι μία μεγάλη ευκαιρία αγοράς για επενδυτές με γερά νεύρα» επισημαίνει και εξηγεί ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό.

«Όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα συνάψουν μία συμβιβαστική λύση με τους Έλληνες και θα διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους τους. Και, παραδόξως, οι πολιτικές της λεγόμενης άκρας αριστεράς είναι στην περίπτωση αυτή απολύτως λογικές» κατά τον αρθρογράφο. «Με τη χαλάρωση του σκληρού προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται πάλι και οι "καταβεβλημένες" μετοχές της μπορεί να σημειώσουν άνοδο τιμής» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του MarketWatch, υπάρχει πληθώρα λόγων για να νοιώθουν νευρικά οι επενδυτές σχετικά με τις ελληνικές εκλογές στο τέλος του Ιανουαρίου. «Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει μέτρια ανάπτυξη, που είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των χαμηλότερων μισθών που βοήθησαν την τουριστική βιομηχανία και των πολλών κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας που παραμένουν διαθέσιμες για αλλοδαπούς, δεν αποτελεί μία καλή βάση για την οικονομία».

Όπως υποστηρίζει στο άρθρο του ο Matthew Lynn, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους στα πολιτικά κόμματα που τους οδήγησαν σε αυτό το χάλι. Ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον χαρισματικό Αλέξη Τσίπρα, έχει σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις και τώρα προηγείται από την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει μία πολύ πραγματική πιθανότητα να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές. Το κόμμα έχει δεσμευθεί να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα ως μέρος του πακέτου διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αν το πράξει αυτό και η Ε.Ε. αρνηθεί να χορηγήσει περισσότερα χρήματα, η Ελλάδα θα "σκάσει", και μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές ξεφορτώνονται ελληνικούς τίτλους και ομόλογα» σημειώνει.

«Ακόμη χειρότερα, εάν η Ελλάδα εξεγερθεί κατά της λιτότητας, αυτό μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Η Ισπανία θα έχει εκλογές το 2015, και το Podemos, ένα κόμμα παρόμοιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Πολύ γρήγορα η ευρωζώνη μπορεί να βυθιστεί πίσω σε μία εκτεταμένη κρίση. Αναμένεται ένας μήνας ευμετάβλητων συναλλαγών, με κάθε δημοσκόπηση να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, που θα συνοδευθεί από μία ακόμη βουτιά στις αγορές».

«Κι όμως» υποστηρίζει ο αρθρογράφος, «στην πραγματικότητα οι αγορές το έχουν καταλάβει αυτό λάθος. Αυτό που συμβαίνει μπορεί να είναι μόνο καλό για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι είναι ήδη από τους φθηνότερους παγκοσμίως. Ιδού γιατί».

Σχετικές ειδήσεις