ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Economist δίνει συμβουλές για να αποφευχθεί το grexit

Ο Economist δίνει συμβουλές για να αποφευχθεί το grexit

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους δίνει το γνωστό περιοδικό Economist, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως γράφει το περιοδικό, δεν είναι η πρώτη φορά που μία επερχόμενη ελληνική εκλογή σπάει τα νεύρα των Ευρωπαίων. Οι πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τις 25 Ιανουαρίου αναβίωσε τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που τελικά αποφεύχθηκε το 2012, αλλά θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό και για την Ελλάδα και για το ευρώ ακόμη και σήμερα.

Ένα Grexit θα μπορούσε να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακροαριστερό ριζοσπαστικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κερδίσει τις εκλογές και ζητήσει από τους πιστωτές της Ελλάδας πράγματα που δεν προβλέπονται στο μνημόνιο.

Μία πολιτική απόφαση να εκδιωχθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχυθεί από ενδεχόμενο κόψιμο των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα. Θα προκαλέσουν λοιπόν Grexit οι ελληνικές εκλογές;, διερωτάται ο Economist. Αυτό, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, θα ήταν το αποτέλεσμα μπλόφας και αντι-μπλόφας από τη μεριά της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών, στους οποίους ηγετική θέση έχει η Γερμανική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος που η Ελλάδα χρωστά στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που τη διέσωσαν.

Ο κύριος Τσίπρας από την πλευρά του, υποστηρίζει ο Economist, μπορεί να υπολογίζει ότι οι ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στην ευρωζώνη και στην αρχή ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο.

Απέναντι σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την άλλη μπλόφα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς, ειδικά σε περίπτωση που αυτοί οι εκβιασμοί θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν αντιδράσεις από τις άλλες χώρες που βρίσκονται επίσης σε πρόγραμμα.

Την τελευταία φορά που παίχτηκε το ίδιο παιχνίδι, το καλοκαίρι του 2012, και η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν τα στραβά μάτια. Το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα αποφάσισε να μην υποστηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ και ο Σαμαράς έκανε κυβέρνηση που δεν επέβαλε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Και σήμερα οι δύο χώρες έχουν λόγους να αποφύγουν το Grexit, όμως η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων έχει αλλάξει.

Ο συστημικός κίνδυνος από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας έχουν μειωθεί δραματικά εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλαδή ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες, από την πλευρά τους, έχουν υπομείνει πολύ πόνο για να παραμείνουν στο ευρώ, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί καλό.

Η οικονομία αρχίζει και βελτιώνεται και παρότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, οι όροι είναι επιεικής.

Αυτό δείχνει ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις είτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λιγότερα από αυτά που λέει είτε επειδή ο Τσίπρας θα έχει μία πιο χαλαρή στάση, ίσως είναι αρκετά για να αποφευχθεί το Grexit.

Σχετικές ειδήσεις