ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήπως έχετε δάνειο σε ελβετικά φράγκα;

Μήπως έχετε δάνειο σε ελβετικά φράγκα;

Οι Έλληνες δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικά φράγκα, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει να διογκώνονται επικίνδυνα.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν στη μόδα από το 2006, καθώς ήταν φτηνά εξαιτίας της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - ελβετικού φράγκου. Μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται δραματικά έως και 30%. Τραπεζικά στελέχη συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι οι δανειολήπτες δεν πρέπει να μετατρέψουν τα δάνεια τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, καθώς αυτό θα κάνει αυτόματα πραγματικές της ζημιές. Αυτή τη στιγμή οι ζημιές είναι λογιστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ. Με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες δέχονται διπλό χτύπημα. Βλέπουν ξαφνικά το υπόλοιπό τους να αυξάνεται ακόμη και 25% ή 30%, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου.

Τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά

Σχετικές ειδήσεις