ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών καταναλωτή σε έξι χρόνια

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών καταναλωτή σε έξι χρόνια

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι ετών σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ υπό το βάρος της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου, περιπλέκοντας το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει φέτος στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2008.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η υποχώρηση των τιμών είχε οδηγό την υποχώρηση των τιμών ενέργειας κατά 4,7%, με την τιμή της βενζίνης να σημειώνει βουτιά 9,4%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,4% στις τιμές καταναλωτή και άνοδο 0,1% στον δομικό δείκτη.

Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Δεκέμβριο, επιβραδύνοντας από άνοδο 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Οκτώβριο του 2009, όταν είχε καταγραφεί πτώση 0,2% σε ετήσια βάση.

Σχετικές ειδήσεις