ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στις τράπεζες – 700 εκατ. ευρώ σήκωσαν οι καταθέτες

Συναγερμός στις τράπεζες – 700 εκατ. ευρώ σήκωσαν οι καταθέτες

Στον απόηχο της είδησης ότι δύο τράπεζες προσέφυγαν στον ELA

Συναγερμός έχει σημάνει στον τραπεζικό τομέα, καθώς σύμφωνα με στελέχη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν μέσα σε λίγες ώρες.

Το κύμα φυγής καταθέσεων ήρθε στον απόηχο της είδησης ότι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) απηύθυναν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» σήμερα 700.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις που έγιναν σε σχέση με την Πέμπτη είναι αυξημένες κατά 10% στους «μεγάλους» λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δηλαδή των μικροκαταθετών.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι, κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν τα χρήματα, για να τα φυλάξουν στο σπίτι τους.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο το κύμα φυγής από τις τράπεζες αλλά όπως τονίζουν οι μεγαλοκαταθέτες έχουν ήδη κάνει αναλήψεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και από τους μικροκαταθέτες.

Την ίδια ώρα τραπεζικοί κύκλοι, παρότι δεν το διαλαλούν, αφήνουν να εννοηθεί ότι το πρόβλημα με τη ρευστότητα είναι μεγαλύτερο απ' ότι μπορεί να υποψιαστεί κάποιος.

Την Δευτέρα αναμένεται να προσφύγουν και άλλες τράπεζες στον μηχανισμό ELA ενώ τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις