ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Δυτικά Βαλκάνια αναπτύσσονται

Τα Δυτικά Βαλκάνια αναπτύσσονται

Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα καταγράψουν, το 2015, μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης 1,3%, με τη Σερβία να είναι η μοναδική χώρα που θα βρεθεί σε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τελευταία, εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα Σκόπια θα καταγράψουν την μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή (+3,5%) και ακολουθούν το Μαυροβούνιο (+3,4%), η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (με 3% έκαστο). Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2015, ενώ η Σερβία θα έλθει αντιμετωπη με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Στην ανάπτυξη των οικονομιών των έξι χωρών, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει -μεταξύ άλλων- η εξωτερική ζήτηση, ενώ η εγχώρια κατανάλωση θα παραμείνει υποτονική, εν μέσω της αδύναμης καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ορισμένες από τις βαλκανικές χώρες δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν μείωση της στήριξης στις μεταρρυθμίσεις, την επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από τον αποπληθωρισμό, ενώ τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιορίσουν την ανάπτυξη του δανεισμού.

"Η περιορισμένη πρόσβαση στις πηγές της εξωτερικής χρηματοδότησης και η παρατεταμένη αδυναμία στην ευρωζώνη, όλα ενέχουν κινδύνους για μια βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών" προστίθεται.

Σχετικές ειδήσεις