ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Γιατί η ΕΚΤ έριξε «προειδοποιητική βολή» στην Ελλάδα

FT: Γιατί η ΕΚΤ έριξε «προειδοποιητική βολή» στην Ελλάδα

Ως υπενθύμιση για το ποιος έχει το …πάνω χέρι ερμηνεύουν οι Financial Times την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρα (collateral) τα ελληνικά ομόλογα

Σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times σημειώνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «υπενθύμισε στη νέα κυβέρνηση της Αθήνας, με τις ριζοσπαστικές θέσεις κατά της λιτότητας ποιος έχει την πραγματική δύναμη στην Ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, η κίνηση περιορισμού των ελληνικών Τραπεζών στο φθηνό ρευστό που προσφέρει, αποτελεί «προειδοποιητική βολή» προς την Ελλάδα και προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

«Το μήνυμα ήταν σαφές: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανασκεφτεί την απειλή να εγκαταλείψει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με το Εurogroup όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν δεν το κάνει, η τύχη του τραπεζικού συστήματος της χώρας –και εντέλει η συμμετοχή της στο ευρώ- θα καταστεί ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί.

Στο τέλος του περασμένου έτους, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί περίπου 56 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν δημοσιοποιεί το πόσα από αυτά τα δάνεια είχαν εγγυήσεις σε ομόλογα τα οποία απαγορεύτηκαν την Τετάρτη το βράδυ, αλλά μπορεί να είναι έως και 50 δισ. ευρώ. Μετά την απαγόρευση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις εξής επιλογές : Ή θα εξασφαλίσουν νέες εγγυήσεις μετά τις 11 Φεβρουαρίου ή θα αποπληρώσουν την ΕΚΤ.

Σχετικές ειδήσεις