ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: Πώς θα συμφωνούσαν οι δανειστές με την Ελλάδα

Τρόικα: Πώς θα συμφωνούσαν οι δανειστές με την Ελλάδα

Τις προϋποθέσεις για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου πηγή των δανειστών με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το Mega, σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η ανάληψη από την Ελλάδα ισχυρών δεσμεύσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.

Θα μπορούσε επίσης η Αθήνα -όπως τόνισε η εν λόγω πηγή στο Mega- να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά "έχουν μείνει οι πλέον ανώδυνες".

Επιπρόσθετα, θα ζητούσαν οι δανειστές από την κυβέρνηση να μην πάρει πίσω όλες τις απολύσεις από το Δημόσιο αλλά και να δεσμευτεί ότι δεν θα ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά θα τις συνεχίσει -ενδεχομένως με άλλα κριτήρια.

Παράλληλα, θα μπορούσε η τρόικα να δεχθεί ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν σε επίπεδο 4ετίας όπως επίσης και οι εξαγγελίες για επαναφορά του κατώτατου μισθού και οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Οι δανειστές αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα υπάρχουν πολλά "αγκάθια", ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό για υλοποίηση των εξαγγελιών της.

Επίσης θεωρούν οι δανειστές -σύμφωνα με το Mega- ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξακολουθεί να συζητάει με κάποιου είδους τρόικα που θα εκπροσωπεί ΕΕ- ΔΝΤ και ΕΚΤ και ας μην γίνονται οι συναντήσεις στην Αθήνα αλλά σε άλλο έδαφος.

Σχετικές ειδήσεις