ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι υποστηρίζει ο επικεφαλής της Lazard για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών

Τι υποστηρίζει ο επικεφαλής της Lazard για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών

Kαθησυχαστικός και αποκαλυπτικόςο επικεφαλής της LazardΜατιέ Πιγκάς για το ελληνικό ζήτημα

Τα επόμενα βήματα της Αθήνας αποκάλυψε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της Lazard, που είχε κάνει το 2012 το PSI και που συμφώνησε με την κυβέρνηση Τσίπρα να αναλάβει σύμβουλος της Ελλάδας για το χρέος.

"Είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Μια στιγμή διαπραγμάτευσης. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί. Οπως η συνάντηση του Εurogroup που έχει προγραμματισθεί για τις 11 Φεβρουαρίου δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα. Μια ημερομηνία που δεν είναι ένα πραγματικό deadline όπως είναι το πραγματικό τέλος του προγράμματος της τρόικα (της συμμαχίας δηλαδή ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) που είναι στις 28 Φεβρουαρίου", σημείωσε.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το Mega, είναι κανονικό κατά την αίσθησή του και δεν τον ανησυχεί περισσότερο που σε μια διαπραγμάτευση όπως αυτή, "ο καθένας δείχνει στην αρχή μια κάπως πιο σκληρή στάση".

"Αυτό που αποκαλείται αυθάδεια, κάποιοι που άδικα αποκάλεσαν υπεροψία είναι για μένα μια αντίδραση περηφάνιας εκ μέρους μιας κυβέρνησης και ενός λαού, η κυβέρνηση εκλέχτηκε απο έναν λαό που ταπεινώθηκε και για μένα είναι το αντίθετο. Είναι μια συμπεριφορά αξιοπρέπειας", επισημαίνει ο κ. Πιγκάς.

Χαρακτηρίζει επίσης τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα ως κάτι "θεμελιώδες". "Ισως δεν το υπογραμμίσαμε αρκετά. Λέει, κάναμε μια προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια είναι: το έλλειμμα μειώθηκε, εαν αφαιρέσουμε τα επιτόκια του χρέους, αυτό λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα. Eχουμε πλεόνασμα και λέει ότι το μόνο πράγμα που ζητάω είναι να διατηρήσω μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να διατηρήσω το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά να αφιερώσω ένα μέρος απ αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα οχι πια για την εξόφληση του χρέους, ίσως αυτό να γίνει αργότερα, αλλά για την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Είναι ένα αίτημα που μου φαίνεται κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό", υποστηρίζει.

Σχετικές ειδήσεις