ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές για τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές για τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Το Newsbomb σας παρουσιάζει τα σχόλια των οικονομικών αναλυτών όπως αυτά αποστέλλονται στα newsletters των πελατών τους.

Οι τεχνοκράτες διαβλέπουν έντονη συναισθηματική φόρτιση από την πλευρά των μελών της κυβέρνησης, αλλά και σχετική έλλειψη εμπειρίας σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Από την άλλη μεριά άπαντες αντιλαμβάνονται ότι στο πλευρό της κυβέρνησης είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ διαβλέπουν παράθυρο συνεννόησης με τους δανειστές.

Γενικά σχόλια

-Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο σκληρή, αλλά και πιο συναισθηματική

-Στάθηκε αμετακίνητος από τις προεκλογικές υποσχέσεις του για να επιβεβαιώσει την απόρριψη της επέκτασης των υφιστάμενων προγραμμάτων διάσωσης, η οποία ωστόσο είναι η μόνη προσφερόμενη επιλογή από την ομάδα του ευρώ μέχρι στιγμής.

-Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία γέφυρα προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών(1,9 δις ευρώ) και την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

-Οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι 10- € 12 δις ευρώ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αυτοπεποίθηση για την επιθετική στάση του, καθώς υποστηρίζεται από το 72% των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένου του 43% των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

-Ωστόσο η Ελλάδα εμφανίζεται απομονωμένη από την ομάδα του ευρώ, ακόμη και από την Πορτογαλία, ο υπουργός οικονομικών της οποίας δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει το πικρό φάρμακο όπως το έκανε η χώρα του.

-Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει χρόνο μόνο μέχρι αυτή την Πέμπτη για να ζητήσει επέκταση του προγράμματος.

-Οι προτάσεις του Τσίπρα περιλαμβάνουν την επάνοδο του 13ου μισθού για τους συνταξιούχους, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

-Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι η Ιταλία είναι κοντά σε πτώχευση, μια δήλωση που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τον Pier Carlo Padoan.

-Ο Βαρουφάκης παρομοίασε την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ με την Σοβιετική Ένωση.

-Ο Wolfgang Munchau γράφει ότι μας χωρίζουν μερικές εβδομάδες από το Grexit με αυτού του είδους τη διπλωματία.

-Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας του Ευρώ φέρεται να είπε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανακοινώσει 8 δις € μέτρα αν θέλει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης.

-Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, όπως δωρεάν διανομή τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, στέγης και ιατρικής περίθαλψης για οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Επίσης:

  • Προσθήκη στο τέλος του τρέχοντος έτους της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 € το μήνα.
  • Άρνηση αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή κόψιμο βασικών και επικουρικών συντάξεων.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα € 751, σταδιακά μέχρι το 2016.
  • Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Κατάργηση του νόμου που παραχωρεί ασυλία σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), της Τράπεζας ανακεφαλαιοποίησης (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Τέλος των αποκρατικοποιήσεων των δικτύων κοινής ωφελείας και των υποδομών.
  • Ακύρωση του φόρου ενιαίας ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και αντικατάστασή του με εισφορά σε μεγάλες ιδιοκτησίες.
  • Αύξηση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος από € 5.000 στα € 12.000.
  • Επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
  • Ο Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
  • Δεσμεύτηκε να επανασχεδιάσει τον τραπεζικό τομέα.
  • Παρουσίασε κάποια μέτρα μείωσης των δαπανών, όπως τα οφέλη για τους βουλευτές (οχήματα, αριθμός φρουρών, μείωση του αριθμού των συμβούλων, πώληση ενός από τα 3 αεροπλάνα και μείωση κατά 30% των εργαζομένων του γραφείου του πρωθυπουργού).
  • Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων για πολίτες και επιχειρήσεις και να νομοθετήσει την προστασία της κύριας κατοικίας για τουλάχιστον τρεις δημοπρασίες.
  • Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τεχνητή κρίση με τη λήψη παράτασης από την ευρωζώνη δύο μηνών αντί των έξι μηνών που προσέφερε το eurogroup.
  • Παράλληλα μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς η Ελλάδα καταφέρνει να χάσει συμμάχους

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική πλευρά προέρχεται από την διπλωματία όπως έδειξε η περίπτωση με τα σχόλια για την Ιταλία και τη Σοβιετική ένωση.
Ο Wolfgang Munchau έγραψε στους FT ότι η διπλωματία του Βαρουφάκη είναι μια καταστροφή, καθώς καταφέρνει να αποξενώσει πιθανούς συμμάχους.
Ο Ian Talley στην εφημερίδα Wall Street Journal, εστιάζει στην έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ. Το άρθρο αναρωτιέται αν η Ελλάδα απομακρύνεται από έναν από τους καλύτερους πιθανούς συμμάχους της , όπως αναφέρει

Ένα πιθανό σενάριο συμφωνίας

Πρωτογενές πλεόνασμα: 0%. Θα υπάρξει αντίδραση, αλλά τα ποσά δεν είναι πολύ μεγάλα.
Μειώσεις χρέους χωρίς κούρεμα (NPV 30%).
Ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικά μέτρα.Καμία αύξηση του ελάχιστου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση λιμένων. Παραμονή του ΕΝΦΙΑ. Επενδύσεις: € 30 δις στην πενταετία από την ΕΕ. Αν παραιτηθεί η Ελλάδα από το κούρεμα μπορεί να υπάρξει μείωση του ορίου πλεονάσματος. Το μνημόνιο θα μετονομαστεί σε συμβόλαιο. Η ΕΚΤ όπως υπέδειξε το ευρωδικαστήριο θα αποχωρήσει από την τρόικα και θα αντικατασταθεί από το ΕΤΧΣ.