ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιδέες προς συζήτηση και όχι προσχέδιο παρουσίασε ο Μοσκοβισί» - Δείτε το κείμενο

«Ιδέες προς συζήτηση και όχι προσχέδιο παρουσίασε ο Μοσκοβισί» - Δείτε το κείμενο

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παρουσίασε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «ιδέες προς συζήτηση» και όχι σχέδιο.

Ο αξιωματούχος συμπληρώνει πως «μόνο οι προτάσεις του Eurogroup ήταν το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

Ο Πίτερ Σπίγκελ της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι πηγές από την ΕΕ, του διαρρέουν πως δεν υπήρχε «προσχέδιο Μοσκοβισί», αλλά ήταν «μάλλον δήλωση αρχών» που συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές.

Το προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί που έδειξε πριν από την έναρξη του Eurogroup στον Γιάνη Βαρουφάκη αποκαλύπτει o δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, μέσω του twitter.

Ο ίδιος ο Μέισον τονίζει ότι αυτό το κείμενο αποδεικνύει πως αρχικά υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση για τους Έλληνες

Το τελικό προσχέδιο του Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει:

«Σήμερα, το Eurogroup προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση τον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη στερεή βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει επείγουσες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα όποια νέα μέτρα δε θα ακυρώσουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις και θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για τη διασφάλιση υγιών και διατηρήσιμων οικονομικών μεγεθών, δημιουργώντας και στην συνέχεια διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Η δυνατότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων. Τα μέτρα ελάφρυνσης του δανειακού βάρους και επίτευξης περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ θα εξεταστούν με βάση τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές δηλώνουν την πλήρη απερίφραστη αφοσίωση τους στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι όλων των δανειστών.

Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός (4μηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο.

Όποτε θεωρείται χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου της επισήμανσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, τον τρόπο κάλυψής τους και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».

Σχετικές ειδήσεις