ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της

CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα 366 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της, ισχυρίζονται αναλυτές στο CNBC, ακόμη και αν η προβληματική οικονομία εξασφαλίσει μια επέκταση διάσωσης.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι αποπληρωτέο σε αυτή τη ζωή, σχολιάζει ο Kίνσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Jevons Global.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, το ελληνικό χρέος είναι αυτή τη στιγμή το 175 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Είναι πιο υψηλό από τότε που ξεκίνησε η όλη επιχείρηση διάσωσης"

«Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Έχει ένα δημόσιο χρέος που πλησιάζει 300 τοις εκατό του ΑΕΠ. Μια μέρα, το χρέος απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί, ούτε και το ελληνικό χρέος ", δήλωσε ο Τζόουνς.

Τo τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές απαιτεί από την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Το πρόγραμμα είχε παραταθεί για άλλους τέσσερις μήνες σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, την Παρασκευή, που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα, ή μείωση, στο ανεξόφλητο χρέος - μια υπόσχεση που έφερε το κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία πριν ένα μήνα. Ωστόσο, η τελική επιβεβαίωση της επέκτασης διάσωσης της Παρασκευής εξαρτάται από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα.

«Οι όροι της ισχύουσας συμφωνίας λίγο πολύ απαιτεί από την Ελλάδα να προσπαθήσει να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 4 τοις εκατό πάνω από μια δεκαετία ... Καμία χώρα με νοσηρή οικονομία δεν έχει καταφέρει ποτέ να το κάνει αυτό. Έτσι, πιστεύουμε ότι οι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα ειλικρινά δεν είναι καθόλου ρεαλιστικοί ", προσθέτει ο Τζόουνς.

"Η Ευρωομάδα πρέπει να δεχθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της και χρειάζεται κούρεμα. Θα έπρεπε να το είχαν κάνει το 2010, αλλά τότε επελέγη να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα και έσπρωξαν το πρόβλημα", δήλωσε ο Νίκολας Φέρρες, διευθυντής επενδύσεων στο Eastspring Investments.
«Η Ελλάδα έχει 30 τοις εκατό μειωμένη παραγωγή από τα επίπεδα αιχμής της, η οποία είναι ισοδύναμη με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, η λιτότητα, απλά δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε

Σχετικές ειδήσεις