ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η δημοσιονομική... τρύπα μεγαλώνει

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η δημοσιονομική... τρύπα μεγαλώνει

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεπέρασε το σκόπελο της συμφωνίας με τους εταίρους και οι καταθέσεις επιστρέφουν (μετά τη συμφωνία 700 εκ. ευρώ γύρισαν πίσω στις τράπεζες) νέος πονοκέφαλος έχει προκύψει για την κυβέρνηση. Είναι το χρηματοδοτικό κενό, ένα από τα προβλήματα που προέκυψε από τη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία δεν προβλέπει καμία εκταμίευση πριν την αξιολόγηση του Ιουνίου αλλά και τίποτα για το πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο επόμενο δίμηνο ενώ μέσα στο τετράμηνο, το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Πέραν των τόκων που πρέπει να καταβληθούν, πρέπει να αποπληρωθούν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου αλλά και οι δόσεις των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να καταβληθούν κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα σε έντοκα γραμμάτια.

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την περαιτέρω έκδοση εντόκων και την είσπραξη των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν ή ακόμη και την αξιοποίηση αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

1. Έκδοση Εντόκων

Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει περιθώριο για έκδοση νέων εντόκων γραμματίων. Με το ισχύον καθεστώς, επιτρέπεται έκδοση εντόκων γραμματίων μέχρι το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει εξαντληθεί. Το να γίνει υπέρβαση του ορίου, προϋποθέτει έγκριση από τους δανειστές και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα πρέπει να επιτρέψει και στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν αυτές τις εκδόσεις που θα γίνουν, αν γίνουν.

2. Επιστροφή 1,9 δις. από κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ οφείλει στην Ελλάδα 1,9 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα SMP, και όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Βαρουφάκης. «Θα μπορούσε η ΕΚΤ να δώσει αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή.Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αυτά είναι χρήματα που μας οφείλονται. Αυτά είναι δικά μας χρήματα» τόνισε.

Δεν έχει όμως την ίδια γνώμη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι που χθες στο Ευρωκοινοβούλιο διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος της παράτασης τον Ιούνιο.

3. Ρευστότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορέσουν να αγοράσουν παερισσότερα έντοκα μια εναλλακτική πηγή ρευστότητας, θα μπορούσαν να είναι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χθες, το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα ανέφερε ότι «Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτό τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων.Αποτελεί μάλιστα, ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της διαχείρισης αυτών των αποθεματικών, η οποία δεν ενέχει κίνδυνο και εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση για τους ασφαλιστικούς και άλλους δημόσιους Οργανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση τις σχετικές αποφάσεις θα πάρουν τα Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Ταμείων με κριτήριο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του καθενός απ' αυτά ξεχωριστά».

Για το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού, καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Σταθάκης ο οποίος σημείωσε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων και το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του χθες βράδυ στο twitter, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν φτάνει τα 5 με 7 δισ. ευρώ και ότι είναι απόλυτα ελέγξιμο.

Η δήλωση αναφέρει: «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».

Τόνισε επίσης ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.

«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας του δημοσίου. Σε αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο, είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ βασικά τώρα και της πληρωμής της ΕΚΤ τον Ιούλιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε άλλες δηλώσεις του πάντως στο CNBC εμφανίστηκε βέβαιος πως οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για μερικά δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει χρήματα από την Ευρώπη αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα χρήματα θα εκταμιευθούν τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι τότε οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο λήγουν δόσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο, στις δόσεις προς το ΔΝΤ προστίθενται και δύο ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και ανεβάζουν τις ανάγκες στα 3,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί, όπως αποκαλύπτει η Reinische Post, ανεβάζουν το χρηματοδοτικό κενό στα 40 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ., με νέο μνημόνιο, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην το αποκλείει και να απαντά "ποτέ μη λες ποτέ" και να προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε 1 ευρώ αν δεν ελεγχθεί για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου ήταν και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει χρήματα μέχρι το καλοκαίρι, απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο.

Τα δάνεια που λήγουν στο επόμενο δίμηνο είναι τα εξής:

6/3/2015 298.676.079,00 ΔΝΤ

6/3/2015 1.400.000.000,00 Έντοκα γραμμάτια

13/3/2015 336.010.589,00 ΔΝΤ

13/3/2015 1.600.000.000,00 Έντοκα γραμμάτια

16/3/2015 560.017.648,00 ΔΝΤ

20/3/2015 336.010.589,00 ΔΝΤ

20/3/2015 1.600.000.000,00 Έντοκα γραμμάτια

9/4/2015 448.014.119,00 ΔΝΤ

14/4/2015 1.400.000.000,00 Έντοκα γραμμάτια

17/4/2015 1.000.000.000,00 Έντοκα γραμμάτια

Σχετικές ειδήσεις