ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η ποσοτική χαλάρωση, χωρίς την Ελλάδα!

Αρχίζει η ποσοτική χαλάρωση, χωρίς την Ελλάδα!

Βρισκόμαστε σε αναμονή ανακοινώσεων από τον Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για έναρξη αγοράς τίτλων που θα φτάσουν τα 60 δισεκ. ευρώ το μήνα.

Στη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης, την ευθύνη κατά 80% την έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών- μελών της Ζώνης του ευρώ, ενώ η ΕΚΤ έχει μόλις το 20%. Καμία κεντρική τράπεζα, όμως, δεν αγοράζει ομόλογα της δικής της χώρας. Έτσι η πολυπόθητη ρευστότητα συνοδεύεται και με ευρείας κλίμακας αλληλεξάρτηση της (έτσι κι αλλιώς) κοινής οικονομικής πορείας των μελών της ευρωζώνης.

Από αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, απουσιάζει η χώρα που κατά γενική παραδοχή, έχει το οξύτερο οικονομικό πρόβλημα στην ευρωζώνη: Η Ελλάδα. Αιτία της ελληνικής απουσίας είναι η τιμωρητική λογική των Γερμανών, που ξέρουν πως μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους!

Στην περίπτωση που το Eurogroup αποδεχτεί τις ελληνικές προτάσεις τη Δευτέρα,τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς έτσι κι αλλιώς η αγορά ελληνικών ομολόγων δεν θα αρχίσει πριν τον Ιούνιο.

Σχετικές ειδήσεις